Kroję sezonowe warzywo i zalewam marynatą. Przepis na przepyszny dodatek do kanapek i sałatek
Rzodkiewka nie należy do często marynowanych warzyw, a szkoda, bo dzięki aromatycznej zalewie nabiera charakteru. Przygotowanie marynowanej rzodkiewki nie zajmuje wiele czasu i w przeciwieństwie do innych przetworów, jest gotowa do spożycia ekspresowo.
Jaka rzodkiewka nadaje się do marynowania?
Zamarynować można zarówno okrągłą, jak i podłużną rzodkiewkę. Kolor warzyw nie ma znaczenia, bo najważniejsza jest świeżość i wysoka jakość produktów, które wkładamy do słoika. Warto zwrócić uwagę, czy rzodkiewka jest jędrna i nie ma widocznych znaków zepsucia, chorób i żerowania szkodników. Nie wykorzystuj rzodkiewek, które mają brązowe lub czarne plamy, widoczne uszkodzenia w postaci dziurek i wykwity pleśni, które często pojawiają się najpierw w okolicy nasady liści i korzonka, gdy warzywa są niewłaściwie przechowywane (np. zaparzone w foliowym worku). Do marynowania nie nadają się również rzodkiewki, które w środku są suche i gąbczaste.
Jak zrobić marynowane plasterki rzodkiewki?
Marynowanie rzodkiewki nie wymaga wiele pracy. Wystarczy starannie umyć, osuszyć rzodkiewkę i pokroić ją w cienkie plasterki. Robię to, korzystając z krajalnicy do warzyw. 2-3-milimetrowe plasterki przekładam do wyparzonych słoików, dodaję czosnek, koperek (opcjonalnie pokrojoną w piórka czerwoną cebulę) i zalewam marynatą z przyprawami.
Wskazówka: do marynaty dodaję ocet winny, ale dobrze sprawdzi się również ocet ryżowy, ocet jabłkowy oraz zwykły ocet spirytusowy. Smak marynaty możesz wzbogacić np. ziarnami gorczycy, goździkami, owocami jałowca, korą cynamonu, kurkumą lub korzeniem imbiru.
Składniki marynaty umieszczam w garnku i doprowadzam do wrzenia, a następnie zalewam ułożone w słoikach warzywa. Słoiki zakręcam, ustawiam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowane marynowane plasterki rzodkiewki przechowuje w chłodnej spiżarni. Napoczęte przetwory trzeba przechowywać w lodówce. Marynowane plasterki rzodkiewki są gotowe do spożycia już po 24 godzinach.
Przepis: Marynowane plasterki rzodkiewki
Chrupiąca przekąska i genialny dodatek.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 65 w każdej porcji
Składniki
- 2 pęczki rzodkiewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
Na marynatę:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywRzodkiewkę umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Koperek umyj i starannie osusz.
- Nakładanie warzyw do słoikówWypełnij słoiki plasterkami rzodkiewki, czosnkiem i koperkiem (kilka gałązek połóż na dnie słoika, a resztę na wierzchu).
- Gotowanie marynatyW garnku umieść wodę, ocet, miód, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj 5 minut na małym ogniu.
- Dodanie marynatyZalej warzywa marynatą (powinna przykryć składniki), wytrzyj ranty słoików czystą ściereczką, zakręć i ułóż do góry dnem.
Gdy słoiki z rzodkiewką w marynacie ostygną, możesz przenieść je do spiżarni, by cieszyć się smakiem dodatku przez wiele miesięcy.